En kväll på operan...

Jaha, så har min erfarenhet berikats ytterligare. Mitt motto är att allt ska testas åtminstone en gång innan jag har rätt att bilda min uppfattning om det. Igår var jag på opera för första gången i mitt liv. Operan vi såg vad Falstaff av Verdi som går på Kungliga operan. Det är Verdis sista verk. När vi kom till Sthlm så gick vi först och käkade middag på en restaurang i Gamla stan. Två kypare mötte oss i dörren och den ena frågade oss om vi skulle ha ett bord för två och då skyndade sig den andra kyparen som var lite yngre med att säga att nej ett bord för tre, för han skulle sitta med oss också. Var ett trevligt ställe i alla fall, men något hög ljudnivå. Var rätt många som var där så allt prat omkring oss gjorde att det var lite svårt att höra vad den andra sa om man inte lutade sig framåt. Vi tog varsin pizza. Kände inte riktigt att jag ville lägga ut ca 250 spänn för pasta eller nån fiskrätt som jag inte ens visste om det var gott. Visst kan det vara värt att lägga lite pengar på mat någon gång om målet just är att bara gå ut och käka, men inte den här kvällen. Då ska man sitta och njuta av maten och vi hade inte riktigt den tiden.

Operan låg sen inte så långt bort så vi kom dit i bra tid. Vi satt på högsta våningen så vi hade bra utsikt. Man såg bra i alla fall. Jag tycker inte det gör nåt att sitta högre upp för nåt sånt. Vi satt nästan rakt framför så vi såg jättebra utan att behöva luta oss fram eller nåt. Men man ska inte vara höjdrädd och sitta där :)

image45
Foto: Alexander Kenney unt.se

Falstaff är en konversationsopera och en komedi som handlar om den självgode skojaren Sir John Falstaff som är intresserad av två gifta kvinnor (Alice och Meg) som är gifta med andra män. Han skickar dem båda ett kärleksbrev. Men då de båda kvinnorna umgås så får de reda på att den andre också fått ett likadant kärleksbrev där det står exakt lika bortsett från att namnet i brevet skiljer sig och bestämmer sig för att hämnas på Falstaff och spela honom ett spratt. Poängen är alltså "Den som skrattar bäst skrattar sist". Jag blev glatt överraskad då jag inte egentligen är så mycket för opera. Men detta var inte bara någon som stod och ylade rakt upp och ner utan hade en handling. Det var ungefär som att se en musikal men med operasång. Den var riktigt bra! Helt klart sevärd! Slutet var mäktigt när alla sjöng samtidigt! Loa Falkman som spelar huvudrollen Falstaff var kanon i sin roll. Detta kan jag definitivt tänka mig att göra om. Positivt var också att det var text så man kunde förstå allt trots att operan var på italienska. Föreställingen var strax över 2 timmar lång, 2.35 med paus. Var hemma strax innan kl 1 i natt så var lite trött imorse när jag skulle stiga upp tidigt för att åka upp till stugan.

image48

Kl 8 var det dags för uppstigning. Vi skulle träffa snickaren som ska fixa stugan (vårt hus) som fått en vattenskada. Det visade sig att det var lite värre än vi från början trott. De kommer även bli tvungna att riva en bit av ytterväggen. Så de måste få tag på timmer, vilket inte lär bli så billigt. Men viktigt att det blir riktigt gjort. De kommer att starta upp i slutet av maj, början av juni. Så jag hoppas att det blir klart lagom till semestern. Var inget trevligt vårväder där uppe. Det började snöa. Hann i alla fall ta lite bilder innan det började snöa. Skulle haft digitalkameran med mig, men glömde den som vanligt så blev mobilbilder.

image50

Ena snickaren var lite rolig. Vi pratade om getingar och han berättade då om i somras när han suttit ute på sin terass och grillat då det var en väldigt envis geting vid honom hela tiden som inte ville ge sig. Han tog då tag i kofoten och hävde till getingen som föll ner på marken som en klubbad säl, men den dog inte. Först tänkte snickaren om han skulle slagit ihjäl den men lät den vara då den såg ut att repa sig och då tyckte det var onödigt. Men han ångrade sig snart när han fick se att den hade mord i blicken och inte gav sig ändå utan tog sats och flög rakt på honom och stack honom på halsen som svullnade upp. Han kunde inte sova på två nätter :) Så kan det gå...
Jag vet hur det är med argsinta getingar. Jag blev ju stucken i somras av en elak jäkel som flög rakt in i mina jobbarhandskar när jag stod på taket. Den satte fast en stor jäkla tagg på handleden så den svullnade upp. Gjorde svinont! Stack precis på en åder så jag hade ont i flera dar!

image52

Imorgon är det äntligen dags för en ridtur igen, så ska faktiskt snart gå och lägga mig om jag ska orka upp. Denna helgen har det inte blivit en enda sovmorgon. Ska upp 7.30 imorgon. Hoppas det blir bättre väder, men ser inte så positivt ut så gäller att klä på sig ordentligt. Men ska bli jättekul hursom helst.

image54
image18


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Vad härligt att Operan var fröken till belåtenhet. Det är alltid så mycket trevligare att göra saker som man tycker om när man gör dem. =) Vill som sagt oxå gå på opera men jag får väl se om jag kommer iväg någon gång. Jag tror inte att mina vänner är så sugna tyvärr.

Jag tror nog att jag har sett bilder från stugan under varje årstid nu och varje form av väder. Min insikt är att du har tur som kan spendera massor av tid där. Är helt klart avis.

Lycka till med hästarna i morgon!

kram

Postat av: Norpan

Fredrik: Ja det var verkligen en glad överraskning med operan. Tycker definitivt du ska testa gå någon gång. Denna var nog rätt lättsam så det var en hel del yngre publik. Det är ju också extra speciellt just att vara på Kungliga operan.

Hahaha, ja det har blivit en del bilder från stugan i olika väder. Dock inga direkt på stugan, men den vill jag hålla lite hemlig och inte lägga ut på nätet. Är jätteglad att ha den! Det är verkligen en "måbraplats". Att kunna andas lantluft, lyssna på fågelkvitter, höra får bräka, hästar gnägga på håll, traktorer som kör ibland och lyssna på vågskvalpet nere vid sjön, om det inte är vindstilla. Stugan är lugn och harmoni! Alla borde ha ett sånt ställe! Fortsatt trevlig helg! Kram

2008-04-12 @ 23:54:37
URL: http://lillanorpan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback