En helt underbar föreläsning...

image91...av Pelle Sandstrak har jag varit på! Om ni har chansen att se honom så ska ni definitivt göra det! En mer inspirerande, medryckande och fantastisk människa får man leta efter! Jag hade ju läst hans bok också innan, men han berättade mycket annat också som inte stod i boken så det var skoj! Fick den faktiskt signerad :) Det var lite kul för han berättade om en trigger han har med fina smycken, att han måste känna på dem. Bland det första som hände på föreläsningen var att han sa: "Och den där tjejen hade ett otroligt fint halsband" och kom fram och kände på det :) Så jag fick en speciell hälsning i min bok när jag kom fram och han sa: "Ja det är du med det underbara halsbandet". Han skrev då: "Till Jennie från Pelle. Tack för att ta i dig". (Gick lite snabbt där) och började sen skratta och sa:"Det där kan nästan missuppfattas av någon" :)

image92Han delar verkligen med sig av sig själv och om hur långt nere på botten han har varit och vad han hade för tvångstankar och ritualer. Detta är alltså en person som slutade duscha, tvätta håret på ett helt år och gick i samma kläder, lät håret växa, naglar växa, slutade gå på toaletten och gjorde sina behov i plastpåsar som han hängde på väggen innan han flyttade ut i en bil. Han livnärde sig på kalla revbensspjäll, knäckebröd och juice. Detta pga. att det kunde ta 10-12 timmar till slut för honom att gå på toaletten eller duscha osv. På så vis tyckte han att han sparade in 10 timmar. Hans liv fungerade inte längre. Men idag har han inga tvång eller ritualer, men han har tics kvar, men kan sköta det så det inte märks på samma sätt eller göra annat istället för. Han mår så bra han kan och är så frisk som han vill bli (som han själv säger) och lever i samboförhållande. Så det är rätt fantastiskt hur han lyckas vända från ett sånt helvete till att vara där han är idag. Triggers han har kvar idag som är dåligt är när någon äter äpple och salamilukt t.ex. Bra saker som får honom lugn är kanel bla. Hans bok ska det förresten bli långfilm av hade han fått reda på igår, så det är kul!

Nej, nu ska jag ta och gå och lägga mig om jag ska hinna sova nåt innan det är dags att stiga upp igen och åka till jobbet. Sov gott!

Uppdatering: För er som inte vet vad Tourettes syndrom är kan läsa här:
Tourettes syndrom (TS) är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som gör att personen i fråga ha  upprepande reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. De vokala ticsen kan också vara hela ord eller meningar. Oftast kommer de första ticsen vid 6-7 års ålder, men de kan också debutera både tidigare och senare.

Har man Tourettes syndrom är det sällan bara tics som är problemet. Liksom för flertalet av de neuropsykiatriska funktionshindren går diagnoserna i varandra. Ofta finns hos personer med Tourettes syndrom också problem som koncentrationssvårigheter och impulsivitet och hyperaktivitet som är vanliga vid ADHD och DAMP, dyslexi, ångest och depression och tvång som vid OCD, opposition som vid ODD samt inlärningssvårigheter och motoriska problem med i bilden. Även autism och Aspergers syndrom kan förekomma.
Hämtat från:
http://www.attention-riks.se/site/tourettessyndrom.phtml (där man också kan läsa mer om Tourettes syndrom). Vill man veta mer om Pelle Sandstrak kan man gå in här.

image18

Kommentarer
Postat av: Ida

Vilken fantastiskt föreläsning du verkar ha varit på ;) Eftersom jag jobbar med barn och ungdomar med autism har de lätt "följdsjukdomar" som tourettes eller ocd.

Jag såg David Lega förra hösten och han var heelt underbar. Att dessa människor kan vara så positiva och levnadsglada trots allt är ju helt fantastiskt! Verkligen en eloge till dem :)

Postat av: Mika

Nu blev jag nyfiken på att läsa mer om honom en den artikeln som jag läste i en tidning! Tyckte bara den var inspirerande hur man kan vända ett liv så totalt! Jättekul med inspiration!

Låter för övrigt som du har haft en bra ledighet trots allergin!!! Är det bättre nu?

Tack för värmande ord hos mig.
Kram
Mika

2008-05-06 @ 01:05:22
URL: http://msmika.blogg.se
Postat av: Norpan

Ida: Ja, den var verkligen fantastisk. Han kunde pratat i 3 timmar till utan problem. Hade inte tröttnat på att lyssna! Jobbar också med barn och ungdomar med funktionshinder, men gör utredningar och tar beslut om insatser så därför var det extra intressant. Jag träffar en hel del med OCD, Autism och Asperger men inte så många med Tourette.
David Lega låter också som det skulle vara intressant att lyssna på. Man lär sig mycket på att höra någon berätta själv hur det är att leva med sitt funktionshinder och dela med sig av sina erfarenheter. Mycket mer än att läsa olika faktaböcker som man gjort på utbildningen.

Mika: Ja, Pelle kan verkligen inspirera. Ett sånt energiknippe och glad person!
Jo, ledigheten har varit skön trots allergin. Skulle velat ha några dagar till bara. Man blir aldrig nöjd ;) Allergin är bättre, inte lika mycket slem mot lungorna men astmahostan sitter i. Men det ger väl med sig allt eftersom :) Idag är sista cortisonbehandlingsdagen så jag hoppas det går bra utan den nu. Hoppas din dag blir bättre idag! Kram

2008-05-06 @ 08:48:03
URL: http://lillanorpan.blogg.se
Postat av: Mallis

Shit.

Min främsta fråga är, hur blir man sån? Föds man sån?

Hur som helst mycket intressant och kul med signeringen.

Kram

2008-05-06 @ 09:13:32
URL: http://mzmalliz.blogspot.com
Postat av: Norpan

Mallis: Skrev lite mer på inlägget om vad det innebär. Det finns med från födseln men debuterar oftast vid senare skolålder och blir mer och mer. Men som sagt det går att bli mycket bättre och ha funktionshindret utan att vara sjuk och må dåligt av det t.ex. genom behandling med KBT (Kognitiv beteendeterapi) mot OCD:n, tvångshandlingarna om man har såna, som Pelle också gjorde i 6 år för att bli av med dem.

2008-05-06 @ 11:36:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback