Assistans och ålder betydelse eller ej...

Idag har jag funderat mycket på en sak. I dagsläget får ju föräldrar med beviljad personlig assistans bestämma själva om de vill vara personliga assistenter till sitt barn. Kan förstå att det är svårt att ta in någon helt främmande i sitt eget hem och svårt att lämna ifrån sig ansvaret på någon annan, men är det alltid så lämpligt att föräldrarna är assistenter?
När är då föräldrarna föräldrar och när är de assistenter?
När får föräldrarna avlastning som de så ofta är i behov av?
Hur isolerad blir barnet med föräldrar som ibland inte kan det svenska språket och ibland även är analfabeter? Och kan de fungera som barnets förlängda arm då?
Tycker barnet att det är så kul när de blir lite äldre att hela tiden ha sin mamma eller pappa omkring sig hela tiden?
Och hur ofta vill föräldrarna vara assistenter för att få ett jobb när de annars är arbetssökande?
Vad är bäst för barnet? 

Just nu har jag otroligt mycket att göra på jobbet! Min kollega ska ju sluta så jag har fått alla stora ärenden som tar tid och just nu har jag många sådana. Jag känner mig riktigt stressad! Det är sådär att jag inte vet riktigt vart jag ska börja. Idag på eftermiddagen försökte jag organisera mina ärenden genom att sätta på små post-it-lappar för att se lite vad som behövs göras på varje ärende. Men kände mig fortfarande lika stressad och särskilt när jag räknade hur många ärenden jag har aktuella just nu. Tur jag hade en massagetid inbokad på eftermiddagen. Det var precis vad jag behövde. En timme att kunna koppla av. Var tydligen stenhård uppe vid övre delen av ryggen och axlarna. Blev kanonvarm när hon masserade och lika vid nedre delen av ryggen. Gäller att försöka ta det lugnt och ta allt i sin takt. Vi är inte fler än vi är och jag är ingen övermänniska. Dessutom ligger jag och funderar över mycket när jag ska lägga mig så jag inte kan sova. Ska bli skönt med lite påskledigt nu känner jag. Blir ju i alla fall 2 extra dagar helg :) Känner att det skulle vara skönt att göra nåt helt annat och komma ifrån myndighetsutövningen.

Kollade på sista avsnittet "Den rätte för Rosing". Kunde inte låta bli att titta vad jag än tycker om henne. Hon valde 19-åriga Hugo på slutet. Jag tycker det kändes lite väl ungt får jag lov att säga. Hon är 35 år. Att sen bli 2-barnspappa vid 19 år är en rätt stor omställning. I den åldern tror jag åldersskillnaden är rätt stor. Skulle själv aldrig kunna tänka mig att bli tillsammans med en 19-åring. Det skulle kännas som rena rama barnarovet! Han hade nästan passat bättre med hennes 15-åriga dotter. Jag vet att det är många åsikter om ålder och dess betydelse. Många tycker att åldern inte har någon betydelse, men jag måste säga att jag faktiskt tycker det. I alla fall för min del, sen får andra tycka vad de vill.

Intervju och IQ badbollar i trafiken...som vanligt!

Jaha, nu var det dags för mig själv igen att gå på intervju. Blir spännande att sitta på andra sidan igen när jag nu suttit och intervjuat kandidater själv för våran tjänst på jobbet. Intervjun är för ett jobb som är i samma stad jag pendlar till nu, men ett helt annat jobb så få se hur långt jag går. Har alla de kvalifikationerna som de eftersöker i alla fall. Sen får man se om de tycker att jag passar för själva tjänsten. Och skulle jag bli aktuell för tjänsten så är ju förstås lönen en viktig aspekt. Är inte beredd att sänka min lön. Men har sökt ett annat jobb i en annan stad också, så vore kul om jag blev kallad på intervju dit också. Vi får se.

Idag hade jag inne bilen på service
och det blev en komplicerad historia att få dit min bil får jag lov att säga. Brorsan börjar jobba innan 7, pappa skulle iväg kl. 6.10 till stationen för att ta tåget söderut tillsammans med sin sambo och skulle bli skjutsade av brorsan. Mamma bor inte i stan. För att hinna hem till stan och hämta ut bilen så var jag tvungen att låna en bil och brorsans är det punka på, vilket skulle innebära att jag var tvungen att pumpa i luft innan jag åkte hem igen. Så detta blev lösningen.

* Brorsan  åker till pappa och K, lämnar sin bil där och skjutsar ner pappa och K till stationen i pappas SUV.
* Under tiden åker jag iväg till andra sidan stan för att lämna in bilen.
* Sen kommer brorsan dit och hämtar upp mig med pappas SUV.
* Jag skjutsar brorsan till jobbet och fortsätter sen hem till mig igen för att vänta på att jag åter kan åka bort till verkstan för att lämna in bilnyckeln också. (De öppnade nämnligen inte förrän 7.30 och klockan var ju bara 6.20 när jag var dit med bilen).
* Jag åker tillbaka till bilverkstan och lämnar in bilnyckeln och åker sedan vidare till jobbet.
* Sen när jag ska åka hem får jag åka vägen via pappa för att lämna tillbaka pappas SUV och byta till brorsans bil.
* Jag åker sen och hämtar brorsan och brorsan får sen skjutsa mig till bilverkstan. KLART! Hängde ni med?

Servicen gick bra och behövde inte betala mer än avtalat pris. Däremot hittade de några saker som behöver åtgärdas förstås innan nästa bilbesiktning. Typiskt! Men så är det ju att ha bil. Alltid är det nåt som behöver fixas! Slitagegrejor, men i alla fall! Kommer väl sluta på en slutsumma på ca 4000 kr. Som hittat!

På vägen hem svänger det ut en gubbe mitt framför näsan på mig när han kommer från motorvägen och jag ska upp mot mitt område. Jag hinner bromsa men kan förstås inte låta bli att blinka argt åt honom med helljuset. Han vinkar tillbaka som för att ursäkta sig. Stanna och vänta din jäkla morfar Jinko istället tills jag kört förbi. Ingen bil låg efter mig. Varför måste folk ha så bråttom så de nästan ska orsaka en olycka istället för att orka vänta på EN BIL!? Och Daniel, den här gången kan du inte skylla på mig i alla fall att jag ska ta det lugnare! ;)) Helt oskyldig!

Söndagsridtur, rally och Earth hour...

Nyss hemkommen från en härlig ridtur på 2 timmar! Lite kallt med skönt att komma ut i friska luften på hästryggen! Blev inte mycket ridning i skogen då det var en del tunn hård snö som hästarna kan trampa snett av. Svårt att se vad som finns under då när den börjar smälta och är lite isigt. Inte så kul att slå ikull sig med hästen.... Var faktiskt en tjej som red med oss som åkte av. Hästen trampade snett vid snön och åkte igenom på nåt ställe på vägen ner i nån liten grop. Men det gick bra och hon gjorde inte illa sig. Men man blir ju lite skakis efter ändå. Jag vet ju ;) Men jag hade ju oturen att bli lite blåslagen. Och man får en viss oro i magen efteråt när man ska upp igen. Men jag har inte blivit rädd eller så. Jag känner mig trygg och säker på hästryggen. Men de är ju ändå djur och det kan ju hända saker. Så man ska ju ändå ha respekt.

Försov mig ju imorse. Jag trodde jag steg upp i goooood tid, eftersom klockan var 8. Men det var den ju inte. Den var klockan 9, då det var dags att ställa om klockan i natt! Jag skulle åka 9 för att tanka bilen var det tänkt. Istället kom jag iväg 9.40, tankade på ett dyrare ställe precis nedanför området på 5 minuter och var på plats i grannstan kl. 10.15 som jag skulle. Det tog alltså 30 minuter, vilket normalt sätt åtminstone brukar ta ca 40 minuter. Tror ni jag körde snabbt eller? ;) Fy på mig! Hade hela tiden koll på om det skulle vara några poliser ute. Typiskt nog när man har lite bråttom så hamnar man ofta bakom någon mespropp som sitter och kör i 80 km/h trots torrt på vägen och 90-sträcka! *suck* Men första chans blåste jag om som en liten pallervante!

Igår var det Earth hour-dags mellan klockan 20.30 och 21.30. Jag hade middagsbesök av en kompis som ville ha en liten datalektion, men då man bara skulle släcka ner alla lampor så gick ju det fint. Fick köra tända ljus till Robinson och datalektionen. Tur jag ändå var klar med maten innan. Var rätt häftigt att gå in på Aftonbladets hemsida och se hur hela världen släckte ner... Ett litet slag för miljön i alla fall :) Till middag blev det bacon- och broccolipaj med avokadosallad till och sen Tobleroneglass till efterrätt.

Nu är det dags att starta upp tvätten och sen ska jag laga middag tillsammans med Y och brorsan och hälsa på lille H samtidigt. Man måste ju passa på nu lite extra när jag inte kunde träffa honom på 2 veckor när jag var sjuk :)

GPS, en riktig liten pärla...

Igår var jag på uppföljning av ett boende i Sthlm. Med mig hade jag föräldrarna och en biträdande enhetschef som verkställer våra beslut.  jag inte själv är så van att åka bil i Sthlm så kan det vara rätt skönt att ha dem som vet vart man ska med sig i bilen, eller åtminstone nån som kan läsa skyltar om inte annat. Från början skulle vi varit 6 stycken som åkte dit, men kollegan hade fått magsjukan och den andra hade fått förhinder. Så vi hade en stor bil som tar 7 personer. Hem sen visade det sig att biträdande enhetschefen skulle stanna kvar i Sthlm och föräldrarna skulle vara kvar ett tag ytterligare för att träffa sin son lite längre. Så det blev jag i en stor bil för 7 personer själv som fick nästla mig igenom Sthlm. Som tur var hade jag med mig brorsans GPS. Vilken otrolig sak det är allså!!

Men fick lite problem först när jag fortfarande var kvar i förorten vi var i och jag släppt av enhetschefen. Jag råkade hamna i fel fil och fick lov att köra in på ett område, men lyckades då vända (var inte enkelriktat som tur var!!) och köra tillbaka samma väg än att lyssana på GPS:en och köra en helt annan väg. Men när jag sen skulle tillbaka ut där jag tänkt, hamnade jag i ännu en fel fil och kom in på ännu ett annat ställe innan jag kunde vända och äntligen komma ut på rätt väg igen. Sen gick det hur fint som helst trots rätt saftigt med trafik. Den talar om precis i god tid att man ska hålla till höger vid nästa vägskäl, då det ju är 4 filer att hålla ordning på. Så det inte finns någon risk att man råkar köra av fel. Men jag brukar hålla mig i fil 2 två innerst och den brukar aldrig svänga av, så behövde inte krångla nåt. Lyckades också se en polisbil som stod på en nedfart, beredd att köra efter nån som körde för fort, så jag bromsade snabbt in i min omkörningsfil :)

Innan hemdags tog jag och enhetschefen en promenad i området och det var så fint. Ligger precis vid vattnet. Isen höll på att gå upp! Vilken utsikt!

På kvällen hade jag brorsan, Y och lille H på middagsbesök. Tacos stod på menyn. Lille H som är 2,5 månad är så mysig nu, inte bara det att han ler hela tiden mot en, nä han ligger ner och ska bytas på kan man busa med honom så han skrattar lite nu. Så kul att se hur han utvecklas och det går ju fort!

Nu är det dags för promenad med Y och lille H, sen blir lite matlagning inför kvällen för får middagsbesök av en kompis. Och imorgon blir det islandhästtur med en kompis. Blir skoj. Men hoppas verkligen att snön töat bort tills dess!
Ha en skön helg!

Arga lappar...

Finns ju en hemsida som heter just "Arga lappen" och där kan man hitta lappar som grannar och andra satt upp i sin ilska. Och det är ju just när man är som argast som man oftast inte skyr med orden :) Tvättstugan är ett sådant typiskt ställe som är provocerande om folk inte sköter sig som de ska, t.ex. tar ens tvättid, skiter i att torka ur luddet i torktumlaren, har grejor kvar i tvättmaskinen på ens tvättid,  hänger kvar saker i torkrummet och kommer inte och hämtar dem när det är dags för en annan att hänga upp osv. osv. Jag har själv blivit rejält uppretad vid ett flertal tillfällen just där. En gång var det en som tagit min tvättid med flit när jag särskilt slutat tidigare från jobbet för att hinna hem i tid. Blir man glad då? Nope. O jag har nog faktiskt lite kort stubin ibland får jag nog lov att erkänna tyvärr.

Hade hon råkat tagit fel på dag eller så, då hade jag alla gånger varit mer förlåtande för det kan ju hända vem som helst. Men ta tiden med flit och chansa....aldrig. När man som jag bor i lägenhet och har gemensam tvättstuga är det inte lätt att få tvättid på kvällarna och jobbar man hela dagarna så finns ju bara kvällen eller helgen att tillgå och missar man sin tvättid så kan man räkna med att få vänta en vecka igen på nästa tillfälle. Så tjejen fick avbryta tvättprogrammet och ta ur sin tvätt. Så här i efterhand så hade jag kanske kunnat låtit henne tvätta klart programmet åtminstone, men hon var så stöddig kommer jag ihåg, vilket retade upp mig mer. Hon var väl några år yngre än mig och tyckte nog jag var en riktig ragata :) Sorry, men hon fick faktiskt skylla sig lite själv.

En annan gång vid upprepade tillfällen så var det någon som just lämnade ludd kvar i torktumlaren. Det slutade med att jag skrev en lapp, men faktiskt en snäll sådan i alla fall. Man vill ju inte göra sig osams med grannarna heller. Och jag är ingen typisk lappskriverska, det har jag däremot en kompis som är, eller hur fröken F? ;) En gång råkade hon ut för nåt ganska roligt just pga. sitt lappskrivande, men det får jag ta en annan gång :)

Parkeringar är också ett känsligt ämne och något som är provocerande för många. För finns det nåt mer irriterande än när någon tar ens hyrda parkering så man inte har någonstans att ställa sig? Eller ställer sig för en infart så man inte kommer in med bilen.... På min förra parkering råkade jag ut för en del episoder. Vid i alla fall två tillfällen var det nån annan som ställt sig där. Ena gången skrev jag en lapp på rutan, men kommer inte ihåg vad jag skrev. Det var säkert något väldigt passande och väl uttänkt ;), andra gången anmälde jag bilen så den fick böter. Vid ett annat tillfälle så var det en bil som ställt sig för uppfarten till parkeringarna där jag hade bilen så jag inte kunde köra upp. Den gången skrev jag också en lapp i min ilska och skulle gå och sätta dit den, men precis då åkte bilen. Kommer precis ihåg vad jag skrivit: "Hur f-n kan man vara så jä-la korkad att man parkerar framför en uppfart!!!!!" Skämms nästan över mig själv. Men i sin ilska kan man skriva vad som helst. Så ibland kanske det vore bättre att coola ner sig lite först... men hur lätt är det i sin ilska... Eller vad säger ni? Ibland är det ju svårt att hålla tillbaka!

Här är två favoriter jag hittade på just "Arga lappen":


På motorvägen...

Första dagen på jobbet och jag var HELT slut när jag kom hem. Flexade ut en timme tidigare och när jag kom hem somnade jag som en liten gris och sov 1 - 1,5 timme. På kvällen var jag och handlade för att testa nåt nytt. Fick tipset på Pernilla Wahlgrens blogg. Avokadosallad med Halloumi. Hade ingen aning om vad Halloumi var innan. Vet ni?
Den ska stekas i olivolja i alla fall. Sen kör man ihop en avokadosallad med fullkornsbulgur i. Nyttigt och säkert jättegott! Får återkomma om det när jag provsmakat :)

Idag såg jag nåt annorlunda när jag åkte bil hem...nä inget med mig eller min bil den här gången ;) Skulle köra om en bil på motorvägen (ja så långt är jag med i historien) och när jag nästan var på väg om så såg jag att hela bakrutan på den andra bilen var helt krossad, han kan inte sett någonting bakåt. Dessutom var det ett stort hål rakt in på ena sidan. Inget väder idag direkt för lite luftning i bilen. Fy sjutton vad kallt det lär ha varit i bilen. Nu var det som tur var för honom inte 9 minusgrader som det var imorse utan 2. Men ändå! Och eftersom han ändå inte hade full sikt bakåt så tyckte han att han lika gärna kunde prata i telefonen samtidigt också :) Den där rutan kan ju lika gärna gett sig av helt. Då jäklarenamma hade det blivit vinddrag i bilen ;)

Kissen har hittat en ny favoritplats också :) Det ska ju vara varmt för hon ÄLSKAR värme precis som sin matte. Jag funderade vad hon höll på med när hon började buffla på min laptop som nu under tiden jag varit sjuk har varit i sängen. Hon tog i ordentligt så den hela tiden flyttade sig framåt. Det visade sig att hon ville ha ordentligt med plats för att kunna lägga sig bakom datorn så nära datorn som möjligt, för det kommer ju ut värme nertill :) Kolla in! My crazy cat ;)

Imorgon har vi intervju med en ny tjej. Hoppas inte hon också börjar tjuta....

Uttråkad? Jaaaa!!!! :)

Tänk vad mycket skoj man kan göra med bilder och lite effekter nuförtiden! :) När man är hemma och har tråkigt måste man ju hitta alla möjliga sätt att roa sig själv på ;) Så här är några varianter som jag testat:

Ser ni nu hur tråkigt jag har??? ;) Imorgon är det dags att gå och jobba. Det verkar som om febern börjat ge med sig nu så jag käkar alvedon för glatta livet för att hålla den nere. Bara att hålla tummarna att den inte går upp igen ikväll! Namncermonin var boven och en viss person som var där trots att denne var sjuk. Det är nämnligen inte jag bara som blev sjuk utan nästintill alla som var på namncermonin!!! Helt otroligt! Visste ni förresten att en enda person kan smitta ca 100 personer samtidigt som det vill sig illa?

Kollade på en till film igår som jag inte tänker skriva nån recension om. Filmen heter "Magnolia" (från 1999) som jag blev rekommenderad att se. Den var helt okej, men lite deprimerande måste jag säga! Ingen må-bra-film! Har fått ännu en film rekommderad så ska väl se den också och hoppas att den är lite roligare :)

Hemma en dag till...

Jaha, var en envis bacill det där som jag råkat ut för. Förkylningen har blivit mycket bättre, men febern är envis. Igår hade jag fortfarande feber, även om den är på väg neråt. Så blev en sjukdag idag också. Idag har jag inte kollat, men hoppas att den ska ha gått ner så jag kan gå och jobba imorgon.

Det har med andra ord inte blivit mycket i helgen jag kunnat göra. Jag har bara sovit och kollat på filmer/tv hela helgen. Igår låg jag hela dagen och kollade på "Anne på Grönkulla" som jag hittade på Youtube i delar (Anne of Green Gables). Det är 3 filmer som är uppdelade i delar. Det är verkligen en av mina favoritserier! Älskar den! För er som inte sett så handlar det om en föräldralös rödhårig flicka med hett temperament och vass tunga, som av misstag hamnar hos ett äldre syskonpar, Marilla och Matthew som bor på Grönkulla, mitt ute på landet. Marilla är en bestämd dam som har sina regler, men mjukas upp allt mer sen Anne kommit till dem. Anne har också en förkärlek för böcker och romantik och går ofta pratandes och fantiserar ihop saker. Efter att ha blivit kallad morot av Gilbert Blythe, en kille i klassen blir hela skolan en tävling mellan dem genom åren. Ska faktiskt ta och beställa den så jag har den på dvd hemma. Det är 3 filmer, men när den gick på tv var de uppdelade som en serie. Ibland kunde man önska att det var sådär mysigt och romantiskt i verkligheten också som det kan vara i filmernas värld!Mycket recensioner blev det i de senaste inläggen :) Men nu blir det nog inget mer på ett tag. Man får ju lite brist på saker och skriva om när man bara är hemma.... Händer ju inte direkt mycket om man säger så. Men nu hoppas jag att jag snart ska vara på benen igen :) och ha lite annat att skriva om....

Fler filmrecensioner från sjuklingen... ;)

Fy så otroligt uttråkad jag kan bli när jag är sjuk! Jag börjar nästan klättra på väggarna till slut! Och idag har jag varit höjden av uttråkad! Gjorde en massa frågetest på FB (Facebook) och har kollat på film förstås och sen var jag tvungen att åka en sväng till Apoteket för att hämta ut medicin. Och sen nu på kvällen har jag sett klart på en film och kollat på Robinson förstås.
Hade inte velat byta med Robinsondeltagarna, det är ett som är säkert.

Filmerna jag har sett är "Slumdog Millionaire" som handlar om 2 bröder som är uppväxta i slummen, blir föräldralösa i Indien och försöker överleva. En brodern, Jamal lyckas hamna i "Vem vill bli miljonär" men anklagas för fusk när det går så bra för honom. Man får då följa hans äventyr genom livet om hur han lärt sig så mycket för att kunna svara på de frågorna. Tycker filmen var sevärd och lite annorluda. Här kommer ett litet klipp från den.

 

Andra filmen jag såg var "Bröllopsduellen" med Kate Hudson och Anne Hathaway bla. Den handlar om två bästa vänner, vars pojkvänner friar nästan samtidigt. De har en gemensam dröm om ett bröllop på "The Plaza" juni och att vara varandras brudtärnor sen de var barn. De bokar in sina bröllop, men det blir nåt misstag och de blir dubbelbokade på samma datum och båda vägrar att ändra datum. Barndomsvännerna blir varandras fiender och försöker göra allt för att förstöra för den andra. Filmen var okej, men inget extra.Den tredje filmen jag hunnit med är "Varg" med bla. Peter Stormare. Otroligt vackra vyer ifrån Norrländska fjällen. Den handlar om Klemens (Peter Stormare) som är lite av en enstöring och bor med sin hund och älskar sitt liv med renskötsel. Till sin hjälp har han sin brorson Nejla som gärna skippar skolan för att vara med sin farbror som han ser upp till, vilket skapar konflikter med föräldrarna som driver ett litet pensionat. Ett yxhugg sätter relationerna på spel.
Det är en väldigt enkel film men jag gillade den! Både Peter Stormare och Robin Lundberg är jättebra i sina roller! Och de vackra naturvyerna gör inte saken sämre! Men är man ute efter en actionfilm, är detta helt fel val :)Nu mot kvällen känner jag mig i alla fall faktiskt lite piggare så nu börjar det nog gå åt rätt håll. Så det blir nog en film till innan läggdags och så lite chokladglass till också :)

Film för sjuklingen...

Fortfarande vissen som en kamel med en feber som aldrig verkar vilja ge med sig. De var en ettrig förkylning det här! Så idag har jag förutom sovit kollat på filmen "Yes man". Den har fått lite delad kritik och jag har hört lite olika från de som sett den, men jag måste säga att jag gillade den! Jag gillar Jim Carrey och det var nog lite min humor. Jag kan nog ha lite barnslig humor ibland :) Perfekt film att kolla på när man är sjuk och inte orkar tänka för mycket :) En helt lagom komedi att skratta lite åt då och då. Här kommer trailern till filmen och vill ni se ett litet roligt klipp från filmen så kan ni klicka här.

 

Nu ska jag börja kolla på en annan film innan jag går och lägger mig, "Bröllopsduellen". Imorgon blir det nog också en dag att kolla på lite film för skulle gissa att jag inte kommer att orka följa med till grannstan imorgon och fira mammas födelsedag trist nog. O min släkting som skulle komma till Sverige och hälsa på kommer jag inte heller kunna träffa den här gången. Men hon åker som tur är till Sverige ofta och då hon hade flera vänner med sig den här gången så passar det bättre med nästa gång. Filmerna jag ska se imorgon är: "Varg" (som jag skulle sett idag men inte hann) och filmen "Slumdog millionaire".

Utmärkelse och trojanare...

Jag har fått denna fina utmärkelse från fröken Gissan med motiveringen: För hennes vardagliga "rallyblogg" ;)

 

Jag tackar som allra ödmjukast! :) Blev väldigt glad för den fina utmärkelsen! I think you´re fabulous too :)


Jag vill såklart ge utmärkelsen vidare till några stycken utan inbördes ordning som jag ofta ser på bloggen:

Ida: Fröken Hallonglasvinge för hennes rättframma inlägg om allt från klänningar, helgplaner, träning, film, till roligheter.
En go vän som nog på många sätt är lik mig själv.

Mallis: För dina varierande inlägg och ibland bitska sätt att skriva! :) Det är klös i dina inlägg, men också roande! Har också genom åren blivit som en vän även om vi inte träffats IRL! Vi också en hel del samma musik- och filmsmak  :)


Daniel: Som genom sina roliga inlägg och sitt sätt att skriva kan få vem som helst att bli på bra humör! :) (Även om det kan vara lite allvarsamma saker emellanåt också). Och för dina goa och gulliga kommentarer som värmer!

Mika: För ditt sätt att dela med dig av dig själv och som jag haft kontakt med ett bra tag nu och som också blivit som en vän även om vi inte heller träffats IRL! Och jag hoppas att du snart också kommer till FB!

Pillan: För hennes sätt att blogga om både glädje, sorg, svårigheter och lycka. Också en tjej jag haft kontakt med i några år nu och är som en vän! Kul att du kom tillbaka till bloggvärlden igen!

Men däremed inte sagt att jag glömt de andra bloggarna jag läser! Ni finns ju inte nämnda som bloggar jag läser här till vänster utan anledning! Så ni får en utmärkelse ni också av mig för att ni delar med er av era liv och händelser så jag får lite att läsa om dagarna! :)

Dagen har annars bara flutit på. Sov dåligt i natt och drömde en massa jobbiga saker så när jag vaknade till kl 7.30 imorse bestämde jag mig för att somna om ett tag till. Vaknade sen vid 10.50! Sedan dess har jag i princip legat på soffan hela dagen och slökollat på tv eller pratat i telefon förutom när jag var in i duschen ett ögonblick. Tänk så extra underbart det känns att duscha när man är sjuk. Känns som bacillerna rinner av en på nåt sätt och man känner sig bra mycket fräschare! Så kul är det att vara sjuk! ;) Längtar ut till det härliga vårvädret! Men imorgon jag har två filmer att kolla på i alla fall: "Yes man" och "Varg". Så får väl skriva en liten recension om filmerna sen...

Försökte också idag att installera ett nytt antivirusprogram på min dator som jag köpte samtidigt som datorn i julas. Tror ni det funkade? Nope! Vad glad man blir då! Så får ju såklart byta det. Så länge fick jag installera ett annat gratis från nätet så länge. Innan hade jag en testversion som tog slut precis idag. Törs ju inte gå ut på nätet utan att ha ett antivirusprogram installerat. Jag har lärt känna två trojanare genom åren och de var inte roliga att ha att göra med! En satte på ljudet på datorn på högsta volym när man startade upp datorn plus stängde ner program och flipprade med skärmen tills jag lyckades få bort den från datorn för evigt. Hoppas han hamnade i helvetet ;) (Trojanaren alltså) Den andra segade ner datorn och skickade upp massa felmeddelanden och crashade till slut min dator! Den trojanaren önskade jag också dit pepparn växer. Fick tillkalla experthjälp från en kompis bror som fick igång datorn igen så pass att jag kunde bränna ner viktiga saker innan den blev omformaterad. Nu hade jag ju såklart antivirusprogram även då, men inte tillräckligt bra tydligen och ibland smiter det ju igenom ändå...

Nej nu är det vila som gäller! Ha en trevlig fredag!


Grey´s anatomy...bölvarning! :)

Hade feber när jag kom hem och har sovit några timmar. Orkade bara jobba halva dagen. Sen har jag legat på soffan resten av kvällen. Egentligen borde jag förstås inte ha gått och jobbat heller, men var skönt att få ett möte avklarat. Dessutom hade jag några saker jag behövde skriva och jag behövde boka om ett besök jag hade imorgon. Så nu behöver jag i alla fall inte känna någon stress över att jag är hemma utan kan vila i lugn och ro och kurera mig. Annars brukar jag alltid förespråka att man inte ska gå och jobba när man är dålig, så fy på mig! ;)

Kollade på Grey´s anatomy nu på kvällen och herre jäklar vilket starkt avsnitt. På slutet rann tårarna som floder! Och jag är ju inte mindre snuvig nu precis. Så blödig är jag :) Men att inte gråta till detta avsnittet hade man nog nästan haft ett hjärta av sten, för det handlade om ett barn som var dödssjukt och var i akut behov av en transplantation för att överleva, en seriemördare som skadat hjärnan och i alla fall skulle bli avrättad om fem dagar och var en perfekt matchning till den lilla killen, personal som påverkades av det hela och vacklade vad det gällde att hålla uppe sin ed eller bryta mot den, en som fick reda på att hon var dödssjuk bland personalen, två vänner som återförenades och en avrättning. Ganska innehållsrikt med andra ord och ett riktigt bölaravsnitt ;) En halv toarulle avverkad... nästan. En hiskeligt bra serie!Nu ska jag ta och göra lite gröt och sen gå och lägga mig för natten.

Förkyld och vissen....men våren är här!!!!

Förkyld och känner mig som en vissen kamel. Är dock på jobbet, men få se hur länge jag orkar med idag. Vaknade mitt i natten och fick gå upp och ta näsdroppar för BARN, det var det enda hemma jag hade att tillgå. Det är egentligen kissens som hon hade när hon var förkyld. Det hjälpte väl föga kan jag säga. Så ska nog ta en vända förbi apoteket när jag varit på Barn- och ungdomshabiliteringen, dit jag ska strax.

Härligt vårväder är det ute idag i alla fall och jag trivs som allra bäst! :) Nu känner jag att sommaren snart är på väg och vintern håller på och ger sig av! Finns det nåt bättre än att kunna vara ute länge på kvällarna och bara kunna gå omkring i tunna kläder. Sitta ute på en sommarkväll med ett glas vin eller cider :) Längtar tills dess!

Ont i halsen...

Hade väl några bacilusker i halsen när jag var ute och sprang förmodligen och sen tog jag av mig så jag bara sprang i linne och en tunn långärmad tröja + mysbrallor för jag blev så varm och vips 1 dag senare så har man ont i halsen. Typiskt! Jag som tänkt springa idag igen. Men får lugna mig tills halsontet gått över. Lite snuvig då kan man springa, men träna och ha ont i halsen ska man låta bli om man inte vill riskera och få hjärtsäcksinflammation. Känner mig lagom mosig o frusen idag och hade hellre legat nerbäddad i sängen. Visst är det synd om mig idag? ;) (Bild lånad här)

Vårvädret försvann också lika snabbt som vinden. Ute vräker regnet ner istället....

Till helgen kommer eventuellt min kusin från Lettland och hälsar på. Hon ska till Sthlm och kommer förhoppningsvis också över dagen till mig o hälsar på. Vore jättekul! Då blir det mycket engelskaprat igen! Himla smart sätt att kunna hålla kontakten via FB måste jag säga, då har man koll på släkten :)

Håller också på och söker lite jobb. Har hittat några stycken som jag ska söka få se. Samtidigt fortsätter rekryteringen här hos oss. Vi har än så länge haft en på intervju och hon började gråta i slutet av intervjun! Mäkta förvånad jag blev! Har jag faktiskt aldrig varit med om förut och inte att jag har inte själv ens varit i närheten av att börja tjuta på nån intervju. Men vissa är känsliga tydligen.... Men ger inte något jättebra intryck direkt. För man undrar ju lite om en sån person klarar pressade situationer på jobbet och såna har vi verkligen, särskilt när det gäller personlig assistansärenden. Så rekryteringen fortsätter... Eller har ni börjat tjuta på nån intervju? Tyckte väldigt synd om henne dock får jag lov att säga.

Namncermoni och melodifestivalen...

Blev en jättetrevlig dag igår i Uppsala, där namncermonin gick av stapeln, hemma hos Y´s föräldrar. Vi var mellan 25-30 stycken ungefär med vuxna, barn och en liten collie.

Så här gick cermonin till:
~ Y och brorsan hälsade alla välkomna och vi skålade alla i ett glas vin (förutom dem som körde förstås som fick alkoholfritt). 
~ Y och brorsan berättade om namnen som lilla H fått och vad de betyder. 
~ Y sjöng en sång till lille H. En lång sång med en massa verser. (Modigt tycker jag, för själv hade jag varit så rörd att jag inte klarat att sjunga, var tillräckligt att läsa en dikt)
~ A, tvillingsyrran och H´s ena fadder får komma fram och läsa sin dikt som Y valt ut.
~ Jag, faster och H´s andra fadder får komma fram också. Jag och A får våra fadderbevis och Y och brorsan berättar varför de valt just oss till faddrar.
~ Jag får läsa min dikt som Y valt ut. Det gick fint, men blev lite full i fnitter när jag läste: "ett efterlängtat litet barn jag just har fött", så automatiskt blev det: "ja inte just jag då..." och tittade på Ylva som fyllde i: "men jag" :)
~ Sen avslutades cermonin med en skål för Hugo och lite korttagning.

Sen var det smörgåstårta, mer vin, marsipantårta och kaffe/eller annat. Avslutades med presentöppning. Jag hade köpt en gungälg som heter Ekorre :) och så hade jag med en liten egen dikt av okänd författare på mitt kort som jag tyckte så mycket om och som jag tyckte var passande:


Kom till mig när du är ledsen
och jag ska trösta dig.
Kom till mig när du är ensam
och jag skall hålla dig sällskap.
Kom till mig när du behöver prata
och jag skall lyssna.
Kom till mig när du är rädd
och jag skall hålla om dig.
När du än behöver mig
ställer jag upp för dig.
Vad det än gäller, när det än är,
Finns jag här för dig.... ♥


Melodifestivalen kollade vi förstås på när vi kom hem, men den var en djup besvikelse! Svenska folket röstade fram Malena Ernman som vinnare med hennes låt "La voix". Vilken riktig skitlåt rent ut sagt! På andra plats hamnade Caroline af Ugglas med den tradiga, trista tråklåten "Snälla, snälla, snälla..." Hade inte kunnat bli sämre!!!! Mer energi än så tänker jag inte lägga ner på festivalen, så trist tycker jag det var. Kommer inte heja på Sverige om de ens kommer med för om jag inte minns fel så ska vi väl kvala in. 

Vilken härlig vårdag det varit ute idag. Jag var ute och sprang några kilometer på eftermiddagen! Så skönt!
Nu är det tvättning som pågår och städning efter "One tree hill" som jag inte hann med i fredags. Ha en skön söndagskväll!


 


Dalaresa och rattfattning...

Igår var jag som sagt i Dalarna, närmare bestämt i Södra Dalarna på tjänsteresa. Skulle göra en uppföljning av ett barn vi har placerat där. Det är egentligen en kollegas ärende, men då hon ska sluta så ska jag ta över det och var därför med dit för att se hur läget var just nu. Vi pratar med boendepersonal, skolpersonal samt barnet själv. Vi var tre stycken som åkte, även den person som verkställer våra beslut som vi tar. Det varken jag eller mina kollegor var förberedda på var att barnet frågade oss, eller ja i första hand mina kollegor varför denne måste vara där.

De försökte förklara så bra de kunde, varav barnet säger: "Men jag vill inte vara här! Varför kan jag inte få vara hemma och gå på skolan jag gick förut?" Och kollegorna  försöker återigen förklara. Det skar som en kniv genom hjärtat. Jag är nog inte gjord för sånt där. Jag vet att barnet på många sätt har det mycket bättre där än hemma hos sina föräldrar tyvärr. Och denne är på besök hemma var tredje vecka. Men jag kan tycka det är tragiskt på många sätt ändå. Jag hade nog önskat en placering i familj istället. Detta är en person som förmodligen hade fungerat alldeles utmärkt i en välfungerande familj normalt sätt. Därför är det extra tragiskt för det är världens goaste lilla barn. Ibland önskar jag nästan det var körkort på att skaffa barn!

En sak jag tänkte på och som jag tänkt på tidigare är det här med HUR man kör bil. Ovanligt att jag pratar bilkörning och bilar va? ;) Men hur håller ni ratten när ni kör bil? Jag själv som varit med om en rejäl bilolycka och är rädd att åka med folk jag inte känner väldigt väl och som jag tycker kör bra, kör alltid med båda händerna på ratten. Okej då, jag kan slarva inne i stan och ha händerna något längre ner än tio i två-fattningen, men kommer strax på mig själv och ändrar. Men inte sjutton sitter jag och håller med en hand när jag ligger i hastigheter som 110 km/h. Jag tycker det är så oerhört nonchalant! Särskilt när man har medresenärer i bilen!

Om man skulle köra på nåt på vägen, t.ex. en lite större sten, eller det skulle fara ut nåt framför bilen eller om man skulle få sladd för det kan ju vara halt på sina ställen nu, vad händer då när man sitter och håller i ratten med en hand? Och inte bara det att man håller med en hand utan man håller den längst ner på ratten och bara med hela handflatan mot ratten inte runt! Känns det säkert? Not so much! Blir vansinning på sånt!! På ditresan körde jag i alla fall och det känns bäst. Hem körde ena kollegan (enhandsfattaren) nån mil till matstället och sen tog sista kollegan över som för det mesta håller med två händer på ratten i alla fall (ibland med en då och då). Och det är jättesvårt att säga till någon annan också, för det är oerhört känsligt att anmärka på nån annans bilkörning. Men, hade det inte varit för att enhandsfattarkollegan kört så kort bit och på de lägre hastighetsvägarna så hade jag definitivt sagt till! Nu har jag gnällt av mig lite för idag också. :)

Så avslutar med SNART HELG! :) Imorgon ska jag på namncermoni för lille H. Ska bli fadder, så ska bli jättekul! :) Läsa en dikt ska jag göra också. Så här går den:

En längtan, en lycka, ett barn, ett hopp
en gåva från himmelen jag just har fått.
Två händer, två fötter, ett ansikte så sött
ett efterlängtat litet barn jag just har fött
Ett skrik, ett skratt, en kropp så varm
ett vackert litet barn jag håller i min arm
Ett hjärta, en själ, ett helt nytt liv
ett barn som ska ta världen med flera små kliv

Ensam, vilsen och lite rädd ibland
i mörkret du famlar efter en hand.
Sorgen och glädjen följer dina spår
livserfarenheten är följden du får.
Mamma, barn, två hjärtan, två själar
ett starkare band har ingen sett.
Något så stort, en känsla så stark
en kärlek som står på stadig mark.


Ha en skön helg!

Utmaning...

Jag blev utmanad av Gissan att svara på dessa frågor.
1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4. Vad står det?

skall likaledes endast komma till uttryck i rätt tid (Samtal som verktyg)2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid? 

En filt som ligger på ena armstödet på soffan3. Vad såg du senast på TV?

Grey´s Anatomy, en av mina favoritserier.4. Utan att se efter, gissa vad klockan är? 

22.05 (22.04 rätt tid)


5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?

Ljudet från "Dirty sexy money" på tv.


6. När du senast var ute, vad gjorde du då?

Var nyss iväg och handlade kattsand, 2 böcker, leverpastej, skinka, tvättmedel, sköljmedel, dopkort och en chokladkaka och tankade på vägen hem.


7. Vad tittade du på innan du började med den här undersökningen?

På Gissans blogg, eftersom jag skulle kopiera utmaningen.8. Vad har du på dig?

Jeans, en svart topp och svart kofta.9. Drömde du något i natt?

Ja, att bilen hade pajat. Förmodligen eftersom framrutan pajade i måndags...10. När skrattade du senast?

Det var nog igår när jag var med lilla brorsonen som är 2 månader tror jag. Hans leenden smittar av sig!11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?

5 tavlor, en fönsterspegel, 3 väggljusgrejor i smide, en vägglampa och en liten hylla med 3 mindre tavlor på.12. Har du sett något konstigt på sista tiden?

Ja, när jag var ute och körde bil nyss träffade jag på en bil, en svart Ford som låg framför i rondellen som hela kofångaren bak var borta på och man såg allt under bilen, avgasröret hängde upphängt med snören... Såg lite vanskligt ut får jag lov att säga. Var ett under att den överhuvud taget gick att köra med.13. Vad tycker du om den här utmaningen?

Lite smårolig och lite annorlunda än de vanliga utmaningarna.


14. Vilken var den senaste filmen du såg?

Det var nåt på tv idag som jag inte vet vad den hette, men "riktig film" så var det He´s just not that into you. Rekommenderas varmt!!!


15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa då? 

Ett hus, ny bil till en början och lite annat till mina närmsta också förstås! En resa skulle jag också köpa som jag skulle bjuda med mina närmsta på :)


16. Berätta något om dig själv som folk inte vet om:

Oj, det var en svår fråga... Kanske att jag en gång blev tillfrågad om att göra en hemsida åt Panos Emporio efter de sett en annan jag webdesignat, men fick tacka nej.17. George Bush?

Har jag inte mycket till övers för. Och lägger inte ner någon energi på honom heller. Han är gone och förbrukad.18. Här fanns ingen fråga.. får jag hitta på en själv då..? Hm... låt oss se här. När gjorde du någon glad senast?

På jobbet när jag hjälpte en kollega att få tillbaka ett worddokument som hon trodde hon förlorat för alltid. Brukar få rycka in som jourhavande datanisse på jobbet nämnligen :) De brukar ringa ner till mig och säga: Du som är duktig på datorer, jag har ett problem.... ;) Jag är inte bara LSS-handläggare, jag är.... ;)


19 - 20 Vad ska dina barn heta? Pojke respektive flicka?

Det håller jag för mig själv, för vill inte tipsa nån annan hahaha.21. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands?

Jag skulle inte vilja flytta ifrån Sverige helt, men gärna ha nåt boende utomlands eller bo en kortare tid. På vintern t.ex. skulle jag inte ha något emot att ha något varmare boende utomlands att rymma iväg till.22. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?

God afton, det finns en ledig Ferrari här åt dig som du kan blåsa omkring i bland molnen och som har stenskottssäker framruta! :) Det ser ut att bli en varm och solig dag idag, så ta ett dopp i poolen om du önskar och plinga på klockan när du är redo för din paraplydrink ;)23. Vilka fyra personer vill du ska svara på dessa frågor?

Ingen måste, men helst skulle jag vilja att alla mina bloggvänner antog utmaningen, det vore roligt! :) Men för att nämna nån så vore det skoj om 
Ida, Pillan, Mika, Mallis ville delge oss sina svar...   

Hemmadag...

Hemma med migrän idag. Började igår kväll och har hållit på i 19 timmar, men nu tack och lov börjar det släppa och jag börjar bli mig själv igen! Hade trott jag åtminstone skulle kunna gå och jobba halvdag idag, men icke. Bara att gilla läget. Har legat i sängen hela dagen och inte ätit något hittills. Ringde in ett ynkligt telefonsvararmeddelande till kollegan imorse. Men nu alldeles strax så ska jag göra lite havregrynsgröt :)

Igår jobbade jag hemifrån. Läste hela förmiddagen, bortsett från när jag käkade lunch. Sen klockan 14 var jag ut på en långpromenad med min goa svägerska Y och lilla H i snöovädret. Jorå, mera snö, mera snö! Jag som tyckte det kändes lite vårlikt i måndags när jag var ute på min ridning. Jag kunde rida i ridbrallor utan överdragsbyxor, utan mössa och med tunnare vantar. Men  nu mera snö igen! Lite tråkigt känns det...

Blev en riktig mysdag med H igår efter promenaden. Jag passade honom medan Y bakade fullkornsscones och sen fick faster själv bada honom för första gången. Han älskar att bada så var inga större problem. Han plaskade på med benen :) O mamma Y filmade lite :) Sen var det torkning och på med myskläder som det ska va efter man har badat :) H var sen hungrig efter sitt bad och så även mamma och faster så då satt det fint med nybakade scones och varmt te för oss och vanliga maten för H. Dröjer nog ett tag till innan det blir några scones för honom ;)

När jag kom hem blev det lite läsning till innan migränen satte igång. Nu är det soffläge under en filt. Blir nog en liten tupplur till på eftermiddagen för har inte blivit någon bra sömn i natt inte. Och imorse satte plognissarna igång med plogmaskiner och och väste dessutom omkring med spade skrapandes på asfalten. Jag var färdig att rusa ut i min  t-shirt och strypa karln! En trevlig morgon med andra ord. Men nu är det dags för havregrynsgröt med en liten gnutta äppelmos! Mums! :)

Här kommer ett klipp av en akustisk version av melodifestivalbidraget "Hope and Glory" med Måns Zelmerlöv. Ännu bättre än originalversionen tycker jag. Det är så fint med akustisk gitarr!PS. Imorgon ska jag ta tag i bloggvännen Gissans utmaning!


Pang!!!!

Kommer körandes hemåt på motorvägen när det smäller till av en större sten (tror jag) på nedre delen av rutan. Jag kollar men tycker det ser ut som det gått bra. Skottet kom från mötande bilar och inte från framförvarande bil för någon sådan har jag inte. Jag ligger först i kön och kör. Men när jag kört av motorvägen börjar jag se hur vindrutan börjar spricka! Skit också!!!!! Är väl ungefär 1,5 år sedan jag bytte vindruta sist och då fick jag göra det två gånger inom loppet av en vecka. Jag hade sån otur att jag fick ett till ordentligt stenskott på rutan när jag precis bytt så det sprack igen på samma ställe. Men förmodligen var det väl nån spänning i rutan då och den andra gången slapp jag att betala.

Tänkte att rutan nog skulle gå och laga den här gången eftersom sprickan inte var så stor som sist, även om jag såg hur den kröp uppåt. Åkte förbi vid en glasfirma på direkten och jorå, hela rutan måste bytas IGEN. Det är bara när det bara är stenskott som man kan laga. Rutan får inte spricka. Och med min vanliga tur så har dubben (för det var en sådan och inte en sten) gått rakt igenom den första rutan och in på den andra undre och då spricker hela skiten. 1882 spänn! Grattis Norpan du har just vunnit att få betala en ny framruta för 74:e gången!

Men jag ska vänta med att byta den tills det spruckit upp ännu mer. Förhoppningvis dröjer det. Han tyckte jag kunde vänta tills gatorna var sopade om det går, annars fick jag förstås höra av mig om det skulle bli mycket värre, så kunde de byta den redan samma dag och jag kunde få en lånebil också om det behövdes. Men jag kan tänka mig att den kommer att spricka upp ännu mer ganska snart om jag känner igen min vanliga tur! ;) Men jag hoppas inte det, jag ska inte vara pessimistisk.

Nu ska jag snart göra mig iordning för att ta mig iväg och rida. Ska bli skönt att komma ut lite och lugna ner sig igen efter ilskan över rutan. Känns ju faktiskt lite vårlikt ute idag :)

Rigaresan del 2

Fullbokad dag igår lördag också! Men ska inte skriva om den nu utan istället fortsätta på Rigaresan. Lördag natt vaknade jag tvärt av att magen var i ostyr. Så hade väl käkat nåt som den inte tyckte om. Frossa hade jag så benen skakade. Men sen var det bra. Tog en tablett mot magen och kunde sen gå och lägga mig och sova igen. Sov sisådär får jag lov att säga.

Söndagen: Dagen började med frukost, vilken var riktigt bra med en hel del att välja mellan. Men då jag är lite försiktig och särskilt efter nattens episod så blev det te, yogurt och två smörgåsar med ostskivor på. Sen bar det av utåt i gamla stan. Kallt som sjutton var det även den dagen så mössan var på och jackan uppdragen till öronen ;) Sen hoppade vi på en sightseeingbuss som åkte runt i en timme och visade andra sevärdheter runtom i centrala Riga. Man fick hörlurar och kunde välja språk, då en röst hela tiden berättade om vad man såg. Det fanns t.o.m på svenska. Turen kan rekommenderas för det var en riktigt bra tur och man fick chansen att ta kort. Var en sån dubbeldäckare som man annars ser i England. Så vi hade bra sikt där uppe.

När vi kom tillbaka strosade vi runt lite mera i Riga och var in på det jättestora varuhuset/gallerian som hör till Centralstationbyggnaden. Fanns hur mycket som helst att titta på. Där käkade vi också lunch sen, lettiska pannkakor (pannkukas) med köttfärs i. De var goda, men farmors var godare! Jag saknade den obligatoriska lingonsylten som ska vara till. Istället fick vi gräddfil, vilket inte riktigt var samma sak. Egentligen ska det också vara buljong till också. Ska finnas något särskilt pannkaksställe i Riga, men har inte hittat det ännu. Får höra med en kompis vart det ligger. Han har varit där tydligen. Sen knallade vi tillbaka tillbaka mot gamla stan för att kika på Swedish gate som faster, farbror och kusinen inte sett och på en del andra sevärdheter. Sen var det fikadags, så då blev det Double coffee som det finns flera stycken i Riga. Det är ungefär det samma som Starbucks. Lite dyrt är det bara. Jag valde en triple chocolate cheesecake som gick på 60 spänn. Lite dyrt, men jäklar vad god den var!!!! Den bara smääääääälte i munnen! Mums! Bland det godaste jag ätit och det var en rejäl bit. Så mätt blev man.

Klockan var sen rätt mycket så vi gick in och handlade på Rimi för att ha något med oss till pappas och min farbrors kusin som vi skulle hem till och äta middag hos innan jag och brorsan skulle med flyget tillbaka till Sverige. Innan vi skulle iväg passade vi på och spelade ett kortspel som heter Skip-bo (inte vanlig kortlek). Ett väldigt roligt kortspel i alla fall. Ska faktiskt ta och införskaffa det själv. Ett perfekt spel att ha med när man är iväg och reser för tar ju ingen plats!

Vid 18 på kvällen hade vi packat ihop allt och vår syssling kom och hämtade oss för att visa oss vägen till kusinen (pappas och farbrors alltså). Blev lite ställd ändå när jag såg trappuppgången, var inte riktigt förberedd. Såg inte roligt ut!!! Jag tackade min lyckliga stjärna att jag inte bodde där. Hann föreställa mig det värsta innan jag kom in i lägenheten. Men lägenheten var helt okej och renoverad. Hon kände någon byggnisse som gett henne billigare pris. Så det var faktiskt laminatgolv i hallen och parkettgolv i vardagsrummet. Helt okej kök och renoverade badrum. Men färgerna på väggar/tak var väl ingen höjdare. Mörkbrunt! Och knallrosa garderobsdörrar i sovrummet (men där sov dottern tror jag). Sen finns det inget handfat i toalettrummet vilket är lite förbryllande. Men de tvättar sig väl om händerna i andra badrummet antar jag där det fanns vatten vid badkaret.... Men inte är det samma standard som hemma inte.  Iofs har denna sidan av släkten det något sämre än den andra sidan av släkten också. Raka motsatsen skulle jag vilja säga och då tillhör säkerligen deras kusin medelklassen.

Jag som sagt lite försiktig med mat och så brukar inte äta några råa grönsaker när jag är där då man inte ska dricka vattnet. Och grönsakerna sköjs ju såklart i just det vattnet. När vi kommer till kusinen så blir vi ju självklart bjudna på sallad, kycklingsallad och krabbsallad. Kyckling äter jag inte utomlands vart jag än är någonstans så det fick bli krabbsallad och se glad ut :) Kunde ju inte ge mig till att inte äta nåt. Det hade varit oförskämt! Men det gick bra, magen lät lite oroväckande, men jag klarade mig bra. Hade ju byggt upp tarmfloran en vecka innan med några tabletter från apoteket innan jag åkte för säkerhets skull. Ska tilläggas att min mage är oerhört känslig därför blir jag lite sådär pjoskig. Och sen beror det ju såklart på vart jag ska. I England t.ex är ju maten ungefär densamma som här, likaså Norge, Finland. I Västeuropa också. Lite mer skillnad när man åker till öststatländer, Afrika (där jag också var lite mer försiktig) osv. Var kul att se hur hon bodde i alla fall och vi hann med lite te och kaffe också innan det var dags att röra sig mot flygplatsen. Vi tog bussen ut!

Återigen gled brorsan igenom säkerhetskontrollen som ingenting, medans jag fick problem återigen. Fick ta av mig skor, mina armband innan jag gick gå igenom och jag pep såklart ändå. Denna gången visade det sig vara mitt bälte i alla fall. Sen hade de sett nåt misstänkt i min bag så var ju bara att öppna väskan också så de fick rota runt och jag fick också ta fram necessären innan de var nöjda och jag fick gå vidare. Planet startade 20 minuter tidigare så vi landade lite tidigare också. Då var jag bra trött!!! Brorsan körde hem som tur var. Jag hade inte varit i ett bra tillstånd att köra. Var väl hemma runt 01.00 ungefär. Då somnade jag som en liten gris :)
Klicka på bilderna för större format!

  
Floden Daugava - evighetens flod och en vacker hängbro på sista bilden.

  
Min cheesecake, på väg mot sightseeingturen samt centralstationen med gallerian.

  
Katolsk kyrka, Olympiastadion och hemma hos pappas & farbrors kusin.
Ni kan skymta mig och brorsan på höger sida på kortet.


  
Fina jugendbyggnader, och de andra två byggnaderna har jag glömt bort
vad det är.
Kan vara en konstmuseeum den sista och konstskola mittenbilden.

  
Ett bostadshus i lite sämre skick, caféet som vi var på sist vi var i Riga,
och Swedbankskrapan.

  
Isbana utanför Centralstationen/galleria, Rigas radio samt nationaloperan
där min farmor var prima ballerina och farfar dirigent och violinist.


Var är del 2? :)

Ja, som ni kan se har inte del 2 av Rigaresan hunnits med att lägga in ännu tyvärr. Igår kom jag hem kl 19 från jobbet och sen var det städning som gällde och så fastnade jag en stund på FB förstås. Sen blev det för sent att lägga in den andra delen. Jag brukar ju vara duktig på att uppdatera, men har kommit ur mig efter Rigaresan tror jag. Är nog för pappa stressade runt med oss med späckat schema (lärare är han...behöver jag säga mer..? ;)) som jag nu blivit lite tvärtom, TA DET LUGNT-stilen ;) En sak i taget, lugn o fin :) Vi hann ju inte mer än stiga ur taxin vid Nationaloperan så började det.

Ikväll får jag besök av tjejgänget som kommer och invaderar lägenheten :) Tyvärr kunde inte alla komma, men ska bli skoj! Vi ska köpa lite mat och sen sitta och snacka och förmodligen kolla på Let´s dance tillsammans. Så blir skoj!

Nu är det dags att ta tag i dagens arbete. Ska göra klart ett beslut innan 9.30 så det hinner med posten och sen har vi LSS-möte och på eftermiddagen har jag nätverksmöte med Soc, gruppledaren från ett av våra korttidsboenden , personal från skola och fritids samt verkställande av våra beslut. Kommer nog ta ett tag kan jag tro :)

Här kommer 2 roliga klipp! :) 
Rigaresan del 2 hoppas jag hinner komma upp imorgon :) Ha en trevlig fredagskväll!


Resan till Riga, Lettland del1

Nu så ska jag försöka skriva en liten sammanfattning av min resa och lägga in lite bilder äntligen! :)

Jaha, och där ringde telefonen efter en rad...PAUS!

1,5 timmar senare och har nu varit och handlat också :) Nu fortsätter jag....

När vi landade klockan 9 i Riga och steg ur planet blåste det riktiga nordanvindar och snön yrde! Kändes snarare som det var Alaska vi hamnat än i Riga. Var bara att knäppa dunjackan på direkten och dra upp luvan!!! En viss gammal blond, silikonbrösttjej som var Big brother-deltagare från år 2005 som bestämt sig för att åka till Riga samtidigt som oss steg av planet samtidigt och gick och ojade sig över sitt hår pga. blåsten:
- Men hur ser jag ut i håret nu då?
- Det ser bra ut, sa killen som gick bredvid.
-Nä, det gör det säkert inte.
- Jo, det ser jättebra ut. Det är säkert!, säger killen igen.

Brorsan och jag gick och smålog för oss själva o knallade vidare. Tog en röd taxi (som tydligen ska vara billigast) in till Riga. Gick på 7 lats (alltså 7x16sek). Klev av vid Nationaloperan som låg i närheten av vårat hotell Viesturs. Där mötte pappa upp oss. Sen efter att ha varit och lämnat packningen på hotellet så gick det i ett!

Fortsättning lördag: Var och kollade runt på en rätt nybyggd galleria i Gamla stan, bara några meter ifrån vårat hotell. Var inget som var nåt billigare där direkt så vi knallade istället ner till Centralmarknaden som är ett jättestort område med en massa stånd (oavsett väder och årstid). På området finns 5 zeppelinhangarer där det bla. finns en jättestor saluhall (en av de största i Europa). På marknaden finns ALLT! Själv köpte jag en ny svart handväska i läder. Marknaden ska man inte missa om man åker till Riga!!!

Sen var vi iväg och käkade mat, pizza innan vi gick tillbaka till hotellet för att sova en stund innan vi skulle ut till kyrkogården för att ha urnsättningen. Men jag sov inte en blund på den timmen, trots att jag var dötrött! Det var dessutom så kallt på rummet, vilket inte var så konstigt insåg jag sen när jag hittade ett överfönster som stod öppet :) Hotellet var annars jättemysigt och låg jättebra till i Gamla stan. Det bestod bara av 12 rum totalt. Ett hotell jag kan rekommendera!

Till kyrkogården åkte vi med spårvagn, vilket är billigt färdmedel. Där mötte i sedan upp 22 släktingar, vilket var jättekul även om vi inte var där för nåt roligt ändamål. Men det var skönt att få det sista avklarat. Efter den lite annorlunda cermonin så var vi och åt på en restaurang i närheten där också en liten speciell cermoni skulle gås igenom. Dels hade man en tallrik utsatt för farmor och en tom stol som om att hon var där fast hon inte var det. Sen drack man rött vin ur ett glas som var lite större än ett snapsglas. Sen åt man en liten bakelse. Efter det skulle man äta en liten skål med soppa och en pirog till (bröd med kött i). Sen var det mat. Jag, brorsan och min faster som käkat pizza till lunch på eftermiddagen var måttligt hungriga efter vin, bakelse, soppa och pirog.... Men lyckades få i mig lite lite mat i alla fall. Men gud så pjåskig jag är med mat ändå. Tyckte att de wokade grönsakerna till inte smakade gott. De var stekta i nån olja som smakade konstigt. Så det blev inte mycket jag åt av det trots att jag annars brukar äta det. Potatisen var heller inget vidare. Var lite skolbespisningspotatis. Till var det kött eller fisk som var panerat. Inte nåt jättegott heller.

Det var jättekul att träffa släktingarna! Hade bara träffat 3 utav dem som var där. Kul att få se sitt ursprung! Och som sagt så har jag kontakt med några utav de yngre som kan engelska på Facebook nu. Kan kännas lite trist att varken jag eller brorsan kan någon lettiska över huvud taget. Kan hej, tack och en vaggvisa på lettiska. Det är allt i princip. Pappa och min farbror kan språket även om de inte är födda i Lettland.

Efter att ha lämnat restaurangen och blivit tillbaka skjutsad av våra kusinbarn som körde rally genom Riga så träffades vi på min farbror och fasters hotellrum där min kusin kopplade upp oss mot SVT live så vi kunde kolla på melodifestivalen :) Till melodifestivalen drack vi Rigas egen champagne och åt chips och nonstop :) Sen var det sängdags för då var jag hur trött som helst. Mer tänker jag inte berätta idag för då är det ingen som kommer orka läsa. Så fortsättning följer imorgon med dag 2, söndag :)

Avslutar med lite kort (klicka för större format):
  
Hotellet (pappa och brorsan på bild), toaletten och vårat rum.

  
Galleria i Gamla stan, Centralmarknaden med hangarerna samt bild från Gamla stan.

  
Frihetsstatyn, Swedish gate i Gamla stan och Tre bröderna i Gamla stan.


Sorry sorry

Hade tänkt jag skulle uppdatera och berätta lite om resan igår kväll, då fastnade jag i telefonen. Sen tänkte jag att jag skulle uppdatera ikväll, men då fastnade jag på FB istället. Har lyckats få in några av mina släktingar där + att två redan fanns där som jag helt missat. Men så kul att lättare kunna ha kontakt med dem nu.

FB är ju himla smidigt på det sättet. Det tog också tid att lägga upp bilder på FB från resan. Så imorgon lovar jag att det är bloggens tur att bli uppdaterad och att jag ska berätta om resan. Det var intensiva två dagar och vi har hunnit mycket. Farmor är i graven i Riga nu och det känns skönt att det är avklarat. Sen var det guld värt att få träffa alla släktingar som jag aldrig träffat förut! Så lyckat! Men jag berättar mer imorrn! Promise! Nu har det gått så länge sen jag uppdaterade så jag såg att man börjat tro att det är till helgen jag ska resa bort :) Skärpning Norpan! Ni får hålla till godo med en låt så länge :)Kram!